Recepty ze starého světa I.

Nový Věstník PFIcz je tu!

První díl patří kuchyni severu – Vikingům. Hned na začátek je ale na místě podotknout, že žádný 100% autentický recept vám nabídnout nemůžeme. Žádný se nedochoval. To, co tu budeme popisovat, jsou recepty, které archeologové zrekonstruovali na základě informací, které se jim podařilo o Skandinávcích „vykopat ze země“.

Pozor, návody k receptům jsou už přizpůsobené modernímu uživateli, takže se u nich můžete setkat i s takovými pokyny, které nemusí být vůbec autentické.

Vybrali jsme několik receptů, které můžete připravit zvlášť, nebo z nich sestavit vydatný oběd. Poměry u každého pokrmu by měly vystačit na 4 porce.

 

Vikingův chléb

  • 7 hrnků (900 g) mouky. Doporučuje se použít směs pšeničné, ječmenné, ovesné a žitné mouky. Pokud mátek dispozici mouku vyráběnou starým způsobem – mletím kamenným kolem – je určitě lepší, než mouka zpracovávaná komerčně.
  • 3 hrnky (750 ml) podmáslí

    CC Vrangtante Brun via flickr.com

    CC Vrangtante Brun via flickr-storm

  • 1 vejce
  • ¼ – ½ hrnku (60-100ml) medu
  • ½ – 1 hrnek ořechů, například sekaných vlašských
  • Trocha soli

Postup:

Smíchejte přísady a důkladně těsto propracujte. Pokud máte, může využít domácí pekárnu.  (Výkonnější hnětače by to mohly také zvládnout, zkoušejte to ale raději po malých dávkách.) Těsto by mělo být husté, vlhké a lepkavé.

Pomoučenýma rukama pak rozdělte těsto na několik malých bochánků, asi 5-8 cm v průměru. Syrové bochánky můžete i zamrazit pro pozdější použití.

K „upečení“ budete potřebovat pánev. Vytvořte z bochánků placky asi 1 cm tlusté a osmahněte na másle, 2-3 minuty na každé straně. Chléb můžete připravit i  nad otevřeným ohněm.

Hotový chléb poznáte podle světle hnědé barvy. Po poklepání by měl vydávat prázdný zvuk. Jezte ho teplý.

 

Zelená polévka

  • 100-140 g čerstvého, uvařeného špenátu, nebo 230g mraženého
  • 10cm bílé části pórku
  • 950 ml dobrého (hovězího) vývaru
  • ½ hrnku najemno nasekané petrželky
  • Špetku soli a pepře
  • Špetku drceného zázvoru
  • 2 až 3 vaječné žloutky
  • ½ hrnku smetany
  • Strouhaný muškátový oříšek

Postup:

Očistěte/rozmrazte špenát. Očistěte pórek a nakrájejte ho na tenké plátky. Přiveďte vývar k varu a přidejte špenát

s pórkem. Vařte 5 minut. Přidejte petržel a vařte dalších pár minut. Osolte, opepřete a přisypte zázvor.

Ušlehejte žloutky a smetanu v nádobě, ve které budete polévku podávat. Za rychlého šlehání přilijte vývar. Nakonec přidejte trochu strouhaného muškátového oříšku a podávejte s čerstvým chlebem.

 

Kořenová zelenina na medu

Tento recept je možné samozřejmě připravovat v různých variacích, nám se ale líbí, že využívá ingredience, které jsou i pro naše zeměpisné šířky typické, a přesto jsou v současné české kuchyni spíš zavrhované jako podřadné jídlo.

CC Vrangtante Brun via flickr-storm

CC Vrangtante Brun via flickr-storm

  • 1 tuřín
  • 2-3 mrkve
  • 1 plátek nebo asi ¼ hlávky bílého zelí
  • 1 pórek
  • Máslo
  • Med
  • Sůl a pepř

Postup:

Očistěte a nakrájejte zeleninu. Vařte dohromady v mírně osolené vodě asi 5 minut a poté sceďte. Orestujte kořenovou zeleninu na másle, a až změkne, přidejte pórek a zelí. Přidejte trochu medu, osolte a opepřete.

 

Kuřecí guláš s pivem

CC Vrangtante Brun via flickr-storm

CC Vrangtante Brun via flickr-storm

  • 1 kg kuřete
  • 3-4 mrkve
  • 3 žluté cibule
  • 1 tuřín (okolo 0,5 kg)
  • 1 a ½ čajové lžičky soli
  • Trocha černého pepře
  • Tymián
  • Trocha másla
  • 6-8 kuliček nového koření
  • asi 350 ml tmavého piva

Postup:

Nakrájejte kuře na 8 kousků. Oloupejte zeleninu a nakrájejte ji. Kuře osmahněte na másle, asi 5 minut z každé strany. Osolte a opepřete a vložte do hrnce. Přidejte zeleninu, nové koření, tymián a pivo. Vařte asi 15 minut, dokud zelenina nezměkne. Podávejte s chlebem.

 

Zdroj: The Viking World

Z angličtiny přeložila Araxa

9 komentářů k “Recepty ze starého světa I.”

  1. 超強 napsal:

    深入滲透的舒適滋潤能改善乾性肌膚,無油配方。

  2. L’OCCITANE 歐舒丹 【草本淨化系列】草本淨化泡浴香囊的商品介紹 L’OCCITANE 歐舒丹,草本淨化系列,草本淨化泡浴香囊

  3. 100有機潤唇膏 雙頭磨沙滋潤豐唇膏 滋潤豐唇蜜 亮彩保濕口紅 亮彩保濕唇蜜 持久亮麗雙頭唇彩 唇線筆 唇膏筆 抗炎作用原理:內環境平衡,增強陰道內免疫力 CO2可本質的改變組織特性,使粘膜組織新生 陰道上皮細胞功能增強,大量糖原在陰道桿菌作用下分解成乳酸,逐步恢復陰道正常的PH值 免疫力增強,降低私密處感染

  4. 拋光 napsal:

    極致輕盈水感,輕透無負擔的水潤鏡光唇釉

  5. ETUDE HOUSE 【臉部底妝系列】夢想成真亮彩隔離霜SPF22PA+ Dream On Base Slim and Cover Dream On Base SPF22PA+的商品介紹 ETUDE HOUSE,臉部底妝系列,夢想成真亮彩隔離霜SPF22PA+ Dream On Base Slim and Cover Dream On Base SPF22PA+

  6. 【公告】喬遷通知 悠美診所忠孝西醫部搬到原址6樓囉~ @ ~ 相信悠美 你會更美 ~ :: 痞客邦 :: ★★★喬遷通知★★★ 悠美診所忠孝分院西醫部重新裝潢囉!!!! 即日起忠孝西醫部已經喬遷至原址(台北市忠孝東路四段15號)的6樓囉!!!! 悠美診所的西醫一直都是許多顧客的首選,為了提供各位更優

  7. Leicester boss Craig Shakespeare admits he is in the dark over the Adrien Silva saga – and that he is kept abreast of some developments through the media. Leicester manager Craig Shakespeare keeping up to date with Adrien Silva transfer saga through media reports

  8. Brolgens napsal:

    Všichni čínský kokoti ať cipnou na mor
    Děfky jedny bílí

Napsat komentář