Recepty ze starého světa I.

Nový Věstník PFIcz je tu!

První díl patří kuchyni severu – Vikingům. Hned na začátek je ale na místě podotknout, že žádný 100% autentický recept vám nabídnout nemůžeme. Žádný se nedochoval. To, co tu budeme popisovat, jsou recepty, které archeologové zrekonstruovali na základě informací, které se jim podařilo o Skandinávcích „vykopat ze země“.

Pozor, návody k receptům jsou už přizpůsobené modernímu uživateli, takže se u nich můžete setkat i s takovými pokyny, které nemusí být vůbec autentické.

Vybrali jsme několik receptů, které můžete připravit zvlášť, nebo z nich sestavit vydatný oběd. Poměry u každého pokrmu by měly vystačit na 4 porce.

 

Vikingův chléb

  • 7 hrnků (900 g) mouky. Doporučuje se použít směs pšeničné, ječmenné, ovesné a žitné mouky. Pokud mátek dispozici mouku vyráběnou starým způsobem – mletím kamenným kolem – je určitě lepší, než mouka zpracovávaná komerčně.
  • 3 hrnky (750 ml) podmáslí

    CC Vrangtante Brun via flickr.com

    CC Vrangtante Brun via flickr-storm

  • 1 vejce
  • ¼ – ½ hrnku (60-100ml) medu
  • ½ – 1 hrnek ořechů, například sekaných vlašských
  • Trocha soli

Postup:

Smíchejte přísady a důkladně těsto propracujte. Pokud máte, může využít domácí pekárnu.  (Výkonnější hnětače by to mohly také zvládnout, zkoušejte to ale raději po malých dávkách.) Těsto by mělo být husté, vlhké a lepkavé.

Pomoučenýma rukama pak rozdělte těsto na několik malých bochánků, asi 5-8 cm v průměru. Syrové bochánky můžete i zamrazit pro pozdější použití.

K „upečení“ budete potřebovat pánev. Vytvořte z bochánků placky asi 1 cm tlusté a osmahněte na másle, 2-3 minuty na každé straně. Chléb můžete připravit i  nad otevřeným ohněm.

Hotový chléb poznáte podle světle hnědé barvy. Po poklepání by měl vydávat prázdný zvuk. Jezte ho teplý.

 

Zelená polévka

  • 100-140 g čerstvého, uvařeného špenátu, nebo 230g mraženého
  • 10cm bílé části pórku
  • 950 ml dobrého (hovězího) vývaru
  • ½ hrnku najemno nasekané petrželky
  • Špetku soli a pepře
  • Špetku drceného zázvoru
  • 2 až 3 vaječné žloutky
  • ½ hrnku smetany
  • Strouhaný muškátový oříšek

Postup:

Očistěte/rozmrazte špenát. Očistěte pórek a nakrájejte ho na tenké plátky. Přiveďte vývar k varu a přidejte špenát

s pórkem. Vařte 5 minut. Přidejte petržel a vařte dalších pár minut. Osolte, opepřete a přisypte zázvor.

Ušlehejte žloutky a smetanu v nádobě, ve které budete polévku podávat. Za rychlého šlehání přilijte vývar. Nakonec přidejte trochu strouhaného muškátového oříšku a podávejte s čerstvým chlebem.

 

Kořenová zelenina na medu

Tento recept je možné samozřejmě připravovat v různých variacích, nám se ale líbí, že využívá ingredience, které jsou i pro naše zeměpisné šířky typické, a přesto jsou v současné české kuchyni spíš zavrhované jako podřadné jídlo.

CC Vrangtante Brun via flickr-storm

CC Vrangtante Brun via flickr-storm

  • 1 tuřín
  • 2-3 mrkve
  • 1 plátek nebo asi ¼ hlávky bílého zelí
  • 1 pórek
  • Máslo
  • Med
  • Sůl a pepř

Postup:

Očistěte a nakrájejte zeleninu. Vařte dohromady v mírně osolené vodě asi 5 minut a poté sceďte. Orestujte kořenovou zeleninu na másle, a až změkne, přidejte pórek a zelí. Přidejte trochu medu, osolte a opepřete.

 

Kuřecí guláš s pivem

CC Vrangtante Brun via flickr-storm

CC Vrangtante Brun via flickr-storm

  • 1 kg kuřete
  • 3-4 mrkve
  • 3 žluté cibule
  • 1 tuřín (okolo 0,5 kg)
  • 1 a ½ čajové lžičky soli
  • Trocha černého pepře
  • Tymián
  • Trocha másla
  • 6-8 kuliček nového koření
  • asi 350 ml tmavého piva

Postup:

Nakrájejte kuře na 8 kousků. Oloupejte zeleninu a nakrájejte ji. Kuře osmahněte na másle, asi 5 minut z každé strany. Osolte a opepřete a vložte do hrnce. Přidejte zeleninu, nové koření, tymián a pivo. Vařte asi 15 minut, dokud zelenina nezměkne. Podávejte s chlebem.

 

Zdroj: The Viking World

Z angličtiny přeložila Araxa

7 komentářů k “Recepty ze starého světa I.”

  1. 超強 napsal:

    深入滲透的舒適滋潤能改善乾性肌膚,無油配方。

  2. L’OCCITANE 歐舒丹 【草本淨化系列】草本淨化泡浴香囊的商品介紹 L’OCCITANE 歐舒丹,草本淨化系列,草本淨化泡浴香囊

  3. 100有機潤唇膏 雙頭磨沙滋潤豐唇膏 滋潤豐唇蜜 亮彩保濕口紅 亮彩保濕唇蜜 持久亮麗雙頭唇彩 唇線筆 唇膏筆 抗炎作用原理:內環境平衡,增強陰道內免疫力 CO2可本質的改變組織特性,使粘膜組織新生 陰道上皮細胞功能增強,大量糖原在陰道桿菌作用下分解成乳酸,逐步恢復陰道正常的PH值 免疫力增強,降低私密處感染

  4. 拋光 napsal:

    極致輕盈水感,輕透無負擔的水潤鏡光唇釉

  5. ETUDE HOUSE 【臉部底妝系列】夢想成真亮彩隔離霜SPF22PA+ Dream On Base Slim and Cover Dream On Base SPF22PA+的商品介紹 ETUDE HOUSE,臉部底妝系列,夢想成真亮彩隔離霜SPF22PA+ Dream On Base Slim and Cover Dream On Base SPF22PA+

  6. 【公告】喬遷通知 悠美診所忠孝西醫部搬到原址6樓囉~ @ ~ 相信悠美 你會更美 ~ :: 痞客邦 :: ★★★喬遷通知★★★ 悠美診所忠孝分院西醫部重新裝潢囉!!!! 即日起忠孝西醫部已經喬遷至原址(台北市忠孝東路四段15號)的6樓囉!!!! 悠美診所的西醫一直都是許多顧客的首選,為了提供各位更優

  7. Leicester boss Craig Shakespeare admits he is in the dark over the Adrien Silva saga – and that he is kept abreast of some developments through the media. Leicester manager Craig Shakespeare keeping up to date with Adrien Silva transfer saga through media reports

Napsat komentář